Cripta grofilor Karoly din Capleni

Cripta grofilor Karoly din Capleni

Prima atestare documentara a satului Capleni este in 1080. Pe locul actualei biserici, ridicate in stil neoromanic, a existat inainte o bazilica inaltata pe la 1200. Pe ruinele acesteia, groful Alexandru Karoly, general glorios a lui Francisc Rakoczi al II-lea, a construit o biserica si o manastire franciscana.

Aici a fost si inainte lacasul de veci al familiei Karoly din moment ce in capela bisericii se afla si sicriul bunicii lui Alexandru, nobila doamna Lapispataki Seghnyei Borbala, decedata in 1653.

La 15 octombrie 1834 un cutremur devastator distruge intreg ansamblul religios, iar cea de a treia biserica, cea care poate fi vazuta si astazi, a fost construita de arhitectul Ybl Miklos, intre 1841 - 1848, cheltuielile fiind suportate de contele Karoly Gyorgy.

La intrarea in cripta de la subsolul bisericii se afla somptuosul sicriu al Krisztinei Csaki, sotia lui Karoly Ferenc, care a murit la varsta de 30 de ani, in 1736. Calugarii povestesc ca tatal contelui nu a fost de acord cu aceasta casatorie din motive politice si, pe cand acesta si-a dat acceptul, tanara sotie a fiului isi dadea obstescul sfarsit.

Trupul femeii a fost imbalsamat si a fost ingropat abia dupa o luna, cand sotul ei s-a intors din razboi. Se spune ca insusi imparatul a trimis sicriul si un dric tras de sase cai in valtrapuri de mare doliu.

Cripta este fabuloasa, iar sarcofagele aramite sunt lucrate cu mare maiestrie.

[Cripta Karoly]

In spatele altarului sculptat din marmura de Carrara se afla o rastignire, opera a sculptorului florentin Pietro Bazzanti, monument sculptat dintr-o singura bucata de marmura. Tot aici se afla blazonul original al familiei Karoly, cusut cu fir de aur la 1791.

Pe sicriele grofilor Karoly Antal (1732 - 1798) si al fiului acestuia, Karoly Jozsef (1768 - 1803), se afla cate o urna de argint in care sunt inimile imbalsamate ale sotiilor lor.

Interesant este ca exista si trei sicrie care nu au niciun nume inscriptionat, acestea apartinand membrilor familiei care s-au casatorit cu persoane de rang inferior, motiv pentru care familia i-a pedepsit cu eternul anonimat.

Sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial nu a trecut fara consecinte pentru cripta: niste soldati sovietici beti s-au distrat ciuruind cu gloante unele dintre sicrie. Urmele acestora se pot vedea si astazi. In timpul regimului comunist, cripta familiei a fost zidita si asa a ramas pana dupa Revolutie.

Ultimul detinator al titlului de conte Karoly a fost inhumat in cripta in aprilie 2010. Karolyi Layos a parasit fortat Romania in anul 1944, din cauza evenimentelor de la acea vreme, lasand in urma sa o avere fabuloasa, printre care si castelul din Carei.

Timp de aproximativ patru ani, in lipsa banilor, a devenit mecanic auto, profesie pe care a invatat-o de la fostul sau sofer. In 1948 a emigrat in Brazilia impreuna cu sotia si primul copil.

Aici, Karolyi Layos a cumparat mai multe hectare de teren in jungla amazoniana, plantand trestie de zahar, activitate care i-a asigurat un capital tocmai bun pentru a-si largi afacerile.

Ulterior, acesta este numit de Guvernul Braziliei de la acea data in functia de reprezentant al tarii sud-americane pe continentul european. Spre sfarsitul vietii, acesta a trait pe timp de vara intr-un castel de langa Viena, iar pe timp de iarna a trait in Brazilia, acolo unde a si decedat in iunie 2009, la varsta de 85 de ani. 

Cripta grofilor Karoly din Capleni 1
Cripta grofilor Karoly din Capleni 2
Cripta grofilor Karoly din Capleni 3
Cripta grofilor Karoly din Capleni 4